Stress kan zelfs zeer positieve effecten hebben. Door de adrenaline die vrijkomt is onze waarneming en ons denkvermogen scherper en daardoor presteren we beter. Echter als de stress een bepaald niveau overschrijdt of als de stressreactie in ons lichaam een chronisch karakter krijgt, dan gaat ons prestatievermogen achteruit en krijgen wij psychische en lichamelijke klachten. En op dit moment neemt het aantal mensen dat last heeft van stress gerelateerde psychische en lichamelijke klachten toe.
Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut heeft 14% van de werknemers last van burn-outklachten en 29% last van zeer ernstige vermoeidheid door stress.
Als een medewerker stress op het werk heeft, is de werkdruk die de medewerker ervaart een belangrijke factor. Het verminderen van de werkdruk kan dan helpend zijn. Dit blijkt echter alleen goed te werken als de klachten nog niet te hevig zijn. Ook het sociale vangnet waarover een medewerker beschikt is een factor. Als stress een normaal en veilig gespreksonderwerp is waarover open gesproken kan worden met collega’s, leidinggevenden en met mensen in de privésituatie, dan heeft dat een helpend en beschermend effect.
Deze factoren zijn belangrijk maar zij verklaren niet waarom twee mensen in gelijke omstandigheden zo verschillend kunnen reageren op gelijke werkdruk of andere gelijke stressvolle gebeurtenissen. De verklaring voor deze verschillende reacties ligt in de personen zelf. En daarmee ligt ook – een deel van – de oplossing voor het effectief omgaan met stress en stressvolle gebeurtenissen in de persoon zelf.
Om medewerkers en werkgevers te ondersteunen hebben wij een aanpak ontwikkeld die zowel preventief als herstel bevorderend kan worden ingezet.
Deze aanpak richt zich op de volgende terreinen: weten, voelen, denken, waarnemen, taal en doen.
Deelnemers aan onze stresstrainingen hebben zelf kunnen ervaren dat deze aanpak werkt. Zij zijn weer aan het werk en hebben handvatten gekregen om terugval te voorkomen.
Wilt u meer weten hierover dan organiseren wij graag een kennismakingsworkshop speciaal voor u en uw collega’s. Tijdens zo’n workshop maakt u actief kennis met enkele methoden uit onze aanpak en kunt u zich een beeld vormen of en zo ja voor welke medewerkers van uw organisatie deze aanpak geschikt zou kunnen zijn. U kruipt in de huid van een fictieve medewerker met stress, u leert stresssignalen herkennen, u merkt wat uw taal met u doet en u oefent o.a. met biofeedbackapparatuur om uw lichamelijke stressreactie te beïnvloeden.
In het najaar van 2021 organiseren wij – bij voldoende deelnemers – een kennismakingsworkshop waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven, U kunt meer informatie over locatie en tijdstippen opvragen bij ons secretariaat.